Verhaal achter de Krijger houding

Verhaal achter de krijger virabhadrasana

Virabhadrasana

Wat is het verhaal achter de Krijger houding? Heb je het je weleens afgevraagd? Waarom de houdingen (ofwel: asana’s) in de yogales zo genoemd worden? Hier een korte uitleg over deze Warrior houdingen. In het Nederlands noemen we deze de Krijger. In het Sankriet is de naam Virabhadrasana.

De bekendste Warrior houdingen zijn toch wel de Warrior 1, 2 en 3. Uitbreidingen op deze houdingen zijn onder andere de Retreating warrior, de Humble warrior en de Reverse Warrior. Het zijn allemaal staande- en krachtige houdingen. Hoewel de benaming misschien anders doet denken, gebruik je absoluut geen fysiek geweld. Het gaat hierbij om je innerlijke gevecht.

Verhaal

Het verhaal is dat koning Daksha zijn dochter Sati verbiedt te trouwen met Shiva. Shiva is de god die staat voor zowel de vernietiging als de schepping. Ondanks zijn verbod besluiten Sati en Shiva toch te trouwen.

Als koning Daksha later een groot feest geeft, maar hiervoor Sati en Shiva niet uitnodigt, besluit Sati hier zelf toch naartoe te gaan.

Op het feest doet niemand gastvrij tegen haar en er ontstaat op zeker moment een ruzie, waarbij Daksha zijn dochter kleineert. Sati verdedigt tijdens deze ruzie de beschuldigingen tegen haar man Shiva en walgt hierbij  zo van de weigering van haar vader, dat ze niet langer geassocieerd wil worden met het lichaam dat haar vader heeft gemaakt. Hierbij laat zij zichzelf in vlammen op gaan. 

Als Shiva dit te horen krijgt is hij radeloos en woedend. Hij snijdt een stuk van zijn dreadlocks af en van dat haar komt er een krijger tot leven, die hij ‘Virabhadra’ noemt. 

Shiva stuurt Virabhadra naar het feest met de opdracht: “vernietig iedereen op het feest”.  Als Virabhadra dan uiteindelijk op het feest tegenover Daksha staat, komen de Warrior-houdingen tot uiting:

De krijgerhouding 1 stelt Virabhadra voor met zijn zwaard in handen.

In de krijgerhouding 2 staat Virabhadra recht tegenover de koning Daksha.

In krijgerhouding 3 gebruikt Virabhadra het zwaard en onthooft hiermee Daksha in één slag.

Shiva komt uiteindelijk ook op het feest en ziet de ravage die Virabhadra heeft veroorzaakt. Hij herstelt vervolgens alles weer en maakt iedereen weer tot leven. Koning Daksha ziet nu in dat Shiva wel een goede man is voor zijn dochter Sati. Er werd niet meer gevochten, er was nu alleen nog maar liefde, begrip en respect.

De krijger houdingen zijn dus vernoemd naar de strijder Virabhadra, die moed, vastberadenheid en evenwicht uitstraalt. Prachtig toch, de Krijger houding en het verhaal daarachter?

De houdingen kennen veel lichamelijke voordelen zoals het sterker maken en/of openen  van: hamstrings, bovenbeenspieren, bilspieren, heupen, core-spieren, schouders en armen. 

Innerlijk gevecht

Virabhadrana houdingen vertellen ons dat je elke dag weer je best moet doen met je innerlijke gevecht van verlangens en je beste intenties. Elke dag is weer een nieuw begin en aan het einde van de dag vraag jezelf af: hoe heb ik het gedaan vandaag? Hoe ging het met mijn innerlijke gevecht?

Het is zo mooi om in deze houdingen je krachtig te voelen en daarbij tegelijk te verzachten door je adem mooi te volgen. Ik ben fan. De combinatie van kracht en verzachten: Sthira en Sukham. Die komen misschien wel in een latere blog voorbij… Overigens, nog zo’n mooie pose die je tijdens bijna iedere les voorbij ziet komen is de Downward Facing Dog. Meer over deze prachtige houding lees je hier!